Saffransvåfflor


(ca 8 laggar)

50 g smör
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk bakpulver
0,3 saffran
3 msk socker
1 ägg

1. Smält smöret och blanda med mjölk.
2. Blanda mjöl, bakpulver, saffran, socker och salt i en bunke. Tillsätt smörmjölken.
3. Tillsätt ägg och vispa ut till jämn smet.

Serveringsförslag: Servera våfflor med vispad grädde och bär.

Ost- och kumminvåfflor

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl fil eller naturell yoghurt
2 ägg
1 dl rapsolja
1 1/2 dl riven lagrad ost
1 tsk kumminfrö
1/2 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt


1. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa
till en jämn smet.
2. Vispa i äggen, resten av mjölken, grädden och oljan.
3. Blanda i de hackade gröna bladen, muskot och salt.

Gröna våfflor (Spenatvåfflor)


3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl fil eller naturell yoghurt
2 ägg
1 dl rapsolja
2 dl förvälld och avrunnen hackad spenat, nässlor eller grönkål
2 krm riven muskotnöt

1. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa
till en jämn smet.
2. Vispa i äggen, resten av mjölken, grädden och oljan.
3. Blanda i de hackade gröna bladen, muskot och salt.

Serveringsförslag: rökt lax eller renstek och färskost med pepparrot.

Morotsvåfflor


3 ägg
½ dl socker
2 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g rivna morötter
50 g rapsolja eller smält smör

1.Vispa samman ägg, salt och socker.
2. Tillsätt mjölk och vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver.
3. Vispa till en jämn smet.
4. Blanda ner rivna morötter och olja

Serveringsförslag: Jordgubbssylt eller pannkakssylt passar bra till.

Vallmovåfflor

Underbart goda till en kopp te blir dessa kompakta och matiga våfflor. De är bakade
helt utan socker och passar därför inte bara ihop med den sedvanliga sylten och
grädden utan också med vanliga brödpålägg. Vallmofröna, som skall malas, ger en
pikant nötliknande smak. Våfflorna blir lika goda kalla som varma och passar därför
perfekt som matsäck på en utflykt.
Cirka 8 tjocka lagar

2,5 deciliter mjölk
100 gram (1 påse) nymalda vallmofrön
4 ägg
50 gram rumstempererat smör
6 deciliter vetemjöl
1 tesked bakpulver

1. Koka upp mjölken med vallmofröna i och låt blandningen stå och svälla en stund.
2. Knäck äggen och sära på gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och
ställ sedan åt sidan.
3. Mät upp mjölet och blanda i bakpulvret.
4. Rör ihop äggulorna och smöret till en kräm i en rymlig bunke, sikta ned mjölet
växelvis med den avsvalnade mjölkblandningen och rör till en slät smet,
5. Vänd till slut försiktigt ned äggvitorna i smeten.
6. Grädda i våffeljärn tills laggarna blir gyllenbruna, låt svalna på galler.

Limevåfflor

Till ca 10 laggar behövs:
100 g smör
1 lime
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Tvätta limen väl under rinnande varmt vatten. Riv det yttersta gröna på skalet fint och
pressa saften ur limen.
3. Rör samman vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa
till en slät smet.
4. Vispa i äggen, resten av mjölken samt smöret.
5. Rör ner limeskal och limesaft.


Serveringsförslag: Servera våfflorna som förrätt med exempelvis rökt lax, dill och gräddfil eller som efterrätt med vaniljglass.

Norska kardemummavåfflor


En mjuk söt våffla med god kardemummasmak.
ca 12 laggar

125 g smör
4 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
3/4 tsk nymald kardemumma
5 dl mjölk
2 ägg
1 dl vispgrädde
Smält smöret och låt det svalna.

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Rör samman mjöl, socker och kardemumma. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till
en slät smet.
3. Vispa i äggen och resten av mjölken. Rör till sist mer det smälta smöret och
vispgrädden.
4. Låt smeten stå och svälla i kylskåpet ca 1 timme.

Serveringsförslag: I Norge serveras den med smör men den är god till kaffet precis som den är eller med en gräddklick.

Ryska våfflor på bovetemjöl


(12 laggar)

2 ägg
5 dl mjölk
1/2 pkt jäst (25 g)
2 dl vetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

1. Dela äggen i gulor och vitor. Ställ vitorna kallt så länge.
2. Värm mjölken till ca 37 grader.
3. Smula sönder jästen i en skål. Tillsätt lite av den ljumma mjölken. Rör ut jästen.
4. Vispa ut mjöl och salt i resten av mjölken.
5. Tillsätt jästblandningen och äggulorna och
vispa till en jämn smet.
6.Täck över med tallrik eller plastfolie och låt smeten jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
7. Smält smöret och låt det svalna.
8. Vispa vitorna till hårt skum.
9. Blanda ner smöret och sedan vitorna i smeten alldeles före gräddningen.


Serveringsförslag: Förrättsvåfflor eller som drinktilltugg med exempelvis löjrom, hackad lök och crème fraiche som pålägg.

Stenkaksvåfflor (Jästa våfflor med kardemumma)

I nordöstra Skåne och sydvästra Småland kallas jästa pannkakor för stenkakor eftersom de från början gräddades på varma stenar. Denna variant innehåller också kardemumma.

10 g jäst,
4 dl mjölk (ljummen)
1 ägg
1 msk socker
½ tsk salt
½-1 tsk malen kardemumma
4 dl vetemjöl
50 margarin


1. Rör ut jästen i lite av mjölken.
2. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl.
3. Späd med resten av mjölken och vispa smeten slät
4 låt jäsa i en halvtimme eller långre

Det går att spara smeten i kylskåpet till nästa dag

Mättande frukostvåfflor


Frukostvåfflor på havregryn är mycket mättande och fungerar som "maskerad" havregrynsgröt. Ett alternativ för de som inte gillar gröt på morgonen.

8 laggar

2 ägg
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl fiberhavregryn
2 msk rapsolja (eller smält smör)
1 krm salt

Skrädmjölsvåfflor (våfflor på rostat havremjöl)

Skrädmjöl är rostat havremjöl. Läs om skrädmjöl på wikipedia

2 dl vetemjöl
2 dl skrädmjöl
2 ägg
4 dl mjölk
1/2-1 dl socker
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Låt stå en stund och svälla.

Källa: pennelina.blogspot.com

Havrevåfflor


3 ägg
8 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ dl havregryn
4 msk rapsolja (eller smält smör)
½ salt
2 msk socker

Låt smeten stå och svälla i kylskåpet i minst en timme före du gräddar våfflorna

Om jag har turkisk yoghurt eller filmjölk hemma häller jag det i smeten istället för ett par dl mjölk..

Kalasvåfflor


Våfflor med vispad äggvita
(ca 8 våfflor)

3 ägg
3 dl gräddfil
1,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk smält smör

1. Skilj äggulor och vitor.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum
3. Blanda alla ingredienserna och grädda

Servera kalasvåfflorna nygräddade som dessert eller till kaffe med sylt eller djupfrysta bär.

Kakvåfflor


Fikasugen? Snabbt rör du ihop några kakhjärtan i våffeljärnet. Kakvåfflorna är möra även efter de har kallnat.

ca 7 laggar (ca 30 hjärtan):
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smält smör eller margarin
vaniljsocker eller citronskal

1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt vetemjölet blandat med bakpulver, vaniljsocker eller rivet citronskal.
3. Rör sist i det smälta fettet

Låt våfflorna kallna på galler. Bryt isär dem till hjärtan.

Tips!
Det är gott med en klick grädde och sylt till kakvåfflorna!

källa: Vår kokbok 1971

Spettekaksvåfflor


4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl potatismjöl
rivet skal av en citron
1 1/2 dl margarin


1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt potatismjöl, rivet citrusskal och margarin.


Lägg våfflorna bredvid varandra på ett galler och låt dem kallna. Bryt dem i hjärtan, pudra med lite florsocker och servera dem som kaka till kaffet eller som efterrätt med frukt eller bär och lite ringlad honung.

Tyska citronvåfflor

2 ägg
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
½ tsk kanel
1 msk socker
4 msk smält smör


1. Grädda våfflorna
2. Duscha våfflorna med färskpressad citronjuice och vik dem
3. Pudra med florsocker

Surdegsvåfflor från Alaska



2,5 dl aktiv surdeg >> Besök Surdegshjälpen för mer info
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl varmt vatten
2 ägg
4 msk olja eller smält smör
1 msk strösocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienserna och grädda

Servera med lönnsirap

Ost- och örtvåfflor

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl fil eller naturell yoghurt
2 ägg
1 dl rapsolja
1 1/2 dl riven lagrad ost
2 msk hackade basilikablad
2 msk hackad gräslök
1/2 krm kajennpeppar
1/2 tsk salt

1. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt drygt hälften av mjölken och vispa
till en jämn smet.
2. Vispa i äggen, resten av mjölken, grädden och oljan.
3. Blanda i ost, örtkryddor, peppar och salt.

Serveringsförslag: servera med rökt skinka och en grönsallad. Eller till blomkålssoppa

Snövåfflor

4 dl vetemjöl
4 dl smält snö (eller isvatten)
100 gram smör eller margarin

1. Smält smöret och låt det kallna
2. Blanda vetemjöl och den smälta snön
3. Tillsätt smöret

Detta är ett gammalt recept om har traderats i flera släktled. Jag fick receptet av en kamrat.

Mor Marias Våfflor

1/4 kg potatis
4 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk smält smör
1 tsk bakpulver
2 dl smält snö (eller isvatten)

1. Pressa potatisen
2. Blanda potatisen med 3 dl mjölk och 4 dl vetemjöl
3. Låt svälla i några timmar
4. rör ner 1 msk smält smör och 1 tsk bakpulver
5. Rör ner 1 dl vetemjöl
6. Just innan man börjar grädda våfflorna blandas 2 dl smält snö i smeten.

Källa: Husmoderns köksalmanack från 1956

Chokladvåfflor på hasselnöts müsli


1.3 dl START! Hasselnöt
7 tsk Strösocker
2.7 dl Vetemjöl
3 krm Bakpulver
3 krm Vaniljsocker
1 krm Finsalt
1.3 st Ägg
2 dl Mellanmjölk
67 g Mörk blockchoklad

1. Värm mjölk och choklad på medelvärme i en kastrull på spisen eller i micro.
2. Rör om tills chokladen smält och låt svalna.
3. Blanda sedan chokladmjölken med allt utom START! till en jämn smet och låt svälla 30 minuter.
4. Tillsätt START! Hasselnöt i våffelsmeten och grädda

Chokladvåfflor (II)

3 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vispgrädde
2½ dl iskallt vatten

Blanda mjöl, kakao, socker, vaniljsocker och salt.
Vispa grädden
Häll i vattnet och hälften av grädden.
Vispa till en slät smet.
Vänd ner resten av grädden i smeten.

Serveras med
florsocker
vispad grädde
flisad mörk choklad
färsk mynta

Chokladvåfflor med apelsinskal

100 g vetemjöl (1,67dl)
2 msk kakao
3 äggulor
2 dl grädde
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ apelsin
30 g smält smör
3 ägg
50 g muscovadosocker


1. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål.
2. Rör ner äggulor, grädde, kryddorna, apelsinskalet och det smälta smöret.
3. Låt vila i ca 10 minuter.
4. Vispa äggvitorna med en nypa salt halvtjockt, tillsätt sockret och vispa vidare tills det liknar en mjuk maräng.
5. Vispa först ner 1/3 del av äggvitan och sedan resten.

OBS!
Se upp att det inte blir för varmt - choklad bränner fort

Chokladvåfflor (I)

(8 laggar)

50 g smör
100 g choklad (hälften mörk, hälften mjölkchoklad)
4 dl vetemjöl
1 msk kakao
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl mjölk


1. Smält smör och choklad i vattenbad eller micro.
2. Blanda de torra ingredienserna.
3. Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt smör och choklad.
4. Vispa ner mjölblandningen

Servera med glass, rårörda bär och nötkräm alternativt en bit nobless eller after eight.

Belgiska citronvåfflor


Receptet ger ca 8 st dubbla våfflor.

3 ägg
4 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 citron, det gula av skalet rivet
4 dl mjölk
1 dl vichyvatten
120 g smör, smält

Till servering:
½ dl florsocker

1. Separera äggula och vita i varsin skål.
2. Blanda samtliga torra ingredienser.
3. Vispa ner ¾ av mjölken, smör och äggulor. Rör till en jämn smet.
4. Tillsätt resterande mjölk och vatten.
5. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda i hett våffeljärn, penslat med smör.

Pudra med florsocker innan servering.


Våfflan är gjort i ett belgiskt våffeljärn som gör fyrkantiga tjocka våfflor

källa: SVT (Niklas mat)

Ostvåfflor

1 dl färska eller frysta örter
1 dl olivolja
4 dl dinkelsikt
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl riven lagrad hårdost
2 ägg
1 dl gräddfil
3 dl mjölk

1. Mixa örter och olivolja.
2. Blanda mjöl, salt, bakpulver och ost.
3. Vispa ihop ägg och gräddfil, tillsätt hälften av mjölken och mjölblandningen. 4. Vispa till en slät smet, tillsätt resterande mjölk och örtolja.
5. Grädda i hett våffeljärn penslat med lite olja eller smör.
6. Servera med lax, gräddfil och lök. Garnera gärna med gräslök och citron.

källa: SVT (Niklas mat)

Majsvåfflor

3 dl maizena
2 tsk bakpulver
1 tsk salt, knappt
3 dl mjölk
2 st ägg
2 msk olja
100 g burkmajs

Blanda saltet och bakpulvret med maizenan. Slå på mjölken lite i taget medan du rör till en jämn smet.

Rör ner äggen, oljan och till sist majsen. Tänk på att röra i smeten medan du gräddar våfflorna så att inte maizenan sjunker till botten. Servera med t ex keso.

källa SVT (Niklas mat)

Potatisvåfflor med fetaost

300 g potatis
1 krm salt
1 krm vitpeppar
3 äggulor
1 helt ägg
1 dl grädde
5 msk riven fetaost
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk färsk hackad mejram, timjan eller oregano
1-2 rivna vitlöksklyftor
3 äggvitor

1. Pressa potatisen genom en potatispress
2. Skilj äggula och vita på 3 st ägg
3. Rör ner äggulorna och det hela ägget i potatisen
4. Rör ner resten av ingredienserna.
Obs rör inte för länge - smeten kan då bli seg
5. Låt smeten vila i ca 15 min
6. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner i smeten

Serveras genast efter gräddning gärna med en fräsch grönsallad

Söta våfflor på banan och choklad

2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg
1 dl smält smör
1 banan

1. Blanda de torra ingredienserna
2. Rör i hälfen av mjölken och äggen till en jämn smet.
3. Rör ner resten av mjölken och till sist det smälta smöret.
4. Skär bananen i tunna skivor och blanda ner i smeten

Mandelvåfflor med honung

(ca 10 laggar)

100 g sötmandel
2,5 dl vetemjöl
2 msk honung
3 dl vatten
75 g smält smör
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt

1. Hacka den oskalade mandeln i en matberedare.
2. Blanda mandel, mjöl, honung, vatten och smör.
3. Vispa grädden till hårt skum och blanda ner den i smeten.

Äpplevåfflor

Kalljästa våfflor med äppel och kanel

(ca 8 laggar)

25 g jäst
4 dl kall mjölk
4,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 dl smält margarin eller smör
1 litet rivet äpple, gärna rött
1 tsk kanel
3 msk socker

1. Smält smöret med kanel.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Rör i hälften av mjölken.
4. Rör till en jämn smet. 5. Tillsätt resten av mjölken och smörblandningen.
6. Låt svälla i cirka två timmar.

Kardemummavåfflor

75 g smör
4 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 msk ljus sirap
1 msk finstött kardemumma
2 dl mjölk
250 g kvarg t ex Kesella
4 ägg

Blanda till jämn smet

Sockervåfflor

(8 laggar)

3 ägg
100 g strösocker
100 g vetemjöl
27 g smält smör

1. Vispa ägg och socker
2. Tillsätt smör
3. Rör i vetemjölet till en tjock smet

Från Kocken och Pasteybakaren, 1664

källa: Nordiska Museet

Cajsa Wargs våfflor på sur grädde

(15 laggar)

3 dl sur tjock grädde (eller crème fraîche)
6 ½ dl vatten
2 dl smält smör
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

Blanda ingredienserna till en jämn smet

källa: Nordiska Museet

Frasvåfflor med jäst


Våfflor med jäst är frasiga även sedan de kallnat. Bakpulvervåfflor bör däremot ätas nygräddade

100 gram smör el. margarin
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
10 g färsk jäst

1.Värm mjölken tills den är ljummen ( ca 37ºC)
2. Rör ut jästen med hälften av mjölken.
3. Rör ned mjölet till jämn smet.
4. Tillsätt resten av mjölken och låt jäsa i rumstemperatur ca 30 minuter.
5. Smält fett och låt det svalna.
6. Rör ner det avsvalnade smöret.

Belgiska våfflor


5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 st äggulor
4.5 dl mjölk
120 g smält smör
2 st äggvitor

1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke.
2. Blanda därefter ihop äggulor, mjölk och det smälta smöret i en annan bunke och rör ner i mjölblandningen under omrörning så att det inte klumpar sig.
3. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.


Ska man göra riktiga belgiska våfflor behöver man ett belgiskt våffeljärn - där våfflorna blir stora, tjocka och rektangulära

Pariservåfflor


(10 våfflor)

Dessa våfflor görs inte i ett våffeljärn utan kavlas ut med kruskavel och gräddas i ugn.

2,5 dl vetemjöl
100 gr margarin
1 msk vatten

Fyllning
100 gr margarin
1,5 dl florsocker
1 äggula
½ msk vaniljsocker

1. Blanda mjöl, matfett och vatten i en matberedare.
3. Lägg degen i skål med lock i ett kylskåpet och degen vila i ett par timmar
4. Kavla ut degen till en knappt 0,5 cm tjock platta.
5. Ta med mått ut 40 st runda kakor, ca 6 cm i diameter.
6. Sätt på ugnen på 225 grader
7. Strö ett tunt lager strösocker på bakbordet. Kavla ut de runda kakorna med kruskavel till ovala plattor. Vänd dem ofta under kavlingen.
8. Grädda kakorna mitt i ugnen eller i drygt 8 minuter eller tills de fått gyllengul färg och känns spröda.m Lått våfflorna kallna på galler.
9. Rör till en fyllning genom att blanda matfett och florsocker till en porös kräm.
10. Tillsätt äggulorna ett i taget
11. Smaksätt krämen med vaniljsocker
12. Lägg ihop våfflorna 2 och 2 med fyllning mellan.

Glutenfria våfflor


(8 laggar)

3 dl majsmjöl t ex maizena
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 dl låglaktos mjölk
2 st ägg
2 msk olja
margarin

1. Blanda de torra ingredienserna.
2. Tillsätt ungefär hälften av mjölken och rör till en jämn smet.
3. Tillsätt resten av mjölken, samt ägg och olja och vispa ihop tills allt är utblandat.

Rör om i smeten då och då för att förhindra att majsstärkelsen sjunker till botten.

Frasvåfflor med vaniljsmak

(10 laggar)

100 g smält smör (eller margarin)
2 1/2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk rörsocker
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Blanda ingredienserna till en jämn smet

Frasvåfflor på rapsolja och mjölk


3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
5 dl mjölk
1 dl rapsolja (eller 100 g smält smör)


1. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
2. Tillsätt mjölk och rapsolja.
3. Vispa till en jämn smet.

Vardagsvåfflor


(10 laggar)
2 ägg
1 dl kolsyrat vatten
2 tsk socker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g smält smör
2 dl gräddfil (eller vispad grädde)

1. Vispa ägg vatten, socker, salt och mjöl.
2. blanda ner bakpulver och tillsätt smör och grädde

Himlavalvets frasvåfflor


(8 laggar)

3 dl vetemjöl
2 dl iskallt kolsyrat vatten

1. Blanda vetemjöl och vatten.
2 Tillsätt 3 dl gräddfil

Det går att byta ut det kolsyrade vattnet med vanligt vatten och gräddfilen mot vispad grädde.

Det går också att byta ut gräddfilen mot 1 dl turkisk yoghurt och 2 dl grädde

Källa: DN 25 mars 2011