Lingonvåfflor med stekt äpple/champion-röra




50 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
4 dl lingon, färska eller frysta, el lingonsylt
svartpeppar

Röra
1 pkt bacon
300 g svamp, t ex champinjoner, kantareller
2 st äpplen, syrliga, urkänrnade
2 st schalottenlökar
smör och rapsolja att steka i
salt och svartpeppar
persilja

Testa och gör egen röra. Du kan byta ut bacon mot rökt skinka


1. Blanda ner lingonen i smeten.

2 Gör under tiden svamp- och äppelröran. Strimla baconen och stek dem knapriga i stekpanna.

3 Skär svampen i mindre bitar. Skär äpplena i centimeterstora tärningar. Hacka löken fint.

4 Fräs löken och svampen i smör och rapsolja, och tillsätt efter någon minut äppeltärningarna. Smaka av med salt och peppar och låt svalna något.

5 Blanda med baconbitarna och smaka av hela röran med salt och svartpeppar samt grovt hackad persilja.

6 Vänd ner lingon samt salt och peppar i våffelsmeten. Grädda våfflorna och låt svalna något på galler. Servera våfflorna kalla eller varma med svamp- och äppelröran.

källa: Allt om mat

Rödlöksvåffla med sill och äggröra


Bra vickningsmat. Äggröran går bra att göra dagen innan och förvaras i kylskåp.

50 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
1 msk rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad

Topping:
6 st ägg
3 msk grädde
1 tsk salt
lite peppar
1 msk gräslök, finhackad
matjessill, 1 burk
1 dl gräddfil/gräslök

1. Blanda ner rödlök och gräslök i smeten. Grädda våfflor.

2. Vispa äggen. Tillsätt grädde, gräslök och salt.

3. Smält smöret i en kastrull. Häll äggsmeten i kastrullen på svag värme. Rör hela tiden tills äggen stannat. Peppra en aning. Tag av kastrullen och låt äggröran svalna.

källa: Allt om mat

4. Fördela äggröran på våfflorna och toppa med matjessill, gräddfil och gräslök.

Fyllda kakvåfflor


Söt våffla som kan serveras som efterätt eller till kaffet.

3 ägg
1 1/4 1 1/4 dl strösocker
2 1/2 2 1/2 dl vetemjöl
1/2 1/2 tsk bakpulver
2 2 tsk vaniljsocker
150 150 g margarin, smält

Fyllning:
2 2 dl vispgrädde
2 2 ägg
1 1 citron, saft och rivet skal
5 5 gelatinblad
florsocker till garnering

1. Lägg gelatinbladen i lite vatten 5 min. Fiska upp dem och smält dem på låg värme.

2. Vispa grädde och äggvitor var för sig. Rör äggulor och socker vitt. Tillsätt citron och gelatin. Vänd ned grädde och sist äggvitor. Ställ i kylen.

3. Vispa ägg och socker vitt till våfflorna. Blanda de torra ingredienserna och rör ned. Rör ned margarinet.

4. Grädda våfflor, låt dem svalna på galler. Bred citronfromage som mellanlägg. Sikta florsocker över och låt kallna i kylen.

källa: TV4.se

Sprövåfflor



Detta är en norsk kakvåffla - god som den är - när den serveras till kaffet.

2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl smör
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Separera äggula och äggvita
2. Vispa äggvitorna till skum
3. Smält smöret
4. Vispa äggulorna och sockret
5. Rör i det smälta smöret, vetemjölet, den uppvispade äggvitan, bakpulvret och potatismjölet

Gräddas i en ej för varmt våffeljärn

Rotfruktsvåfflor med rom


Dessa matiga våfflor smakar suveränt med rom, gräddfil och hackad rödlök.

cirka 400 g rotfrukter, t ex rotselleri, kålrot och/eller morot
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
4 1/2 dl mjölk
1/2 dl öl
3 ägg
1 dl vetemjöl
salt
nymald svartpeppar
italiensk salladskrydda
riven muskot

Topping:
1 rödlök
smör till gräddning
2 dl gräddfil eller crème fraiche
1 burk svart rom
1 burk röd rom

1. Skala rotfrukter och vitlöksklyftor
2. Skär rotfrukterna i mindre bitar.
3. Låt koka sakta tillsammans med vitlöken i grädde och mjölk tills bitarna mjuknat.
4. Låt rinna av, men spara gräddmjölken.
5. Kör grönsakerna till mos med mixer eller mosa med gaffel.
6. Blanda moset med 1 1/2 dl av gräddmjölken, öl, två ägg och en extra gula, samt mjöl.
7. Tillsätt kryddor och smaka av.
8. Låt smeten stå och svälla i en timme.
9. Hacka rödlök fint.
10. Hetta upp ett våffeljärn och smörj med lite smör.
11. Grädda våfflorna gyllenbruna.

Severingsförslag: Severa med gräddfil, svart och röd rom och finhackad rödlök.

källa: HD.se