Vallmovåfflor

Underbart goda till en kopp te blir dessa kompakta och matiga våfflor. De är bakade
helt utan socker och passar därför inte bara ihop med den sedvanliga sylten och
grädden utan också med vanliga brödpålägg. Vallmofröna, som skall malas, ger en
pikant nötliknande smak. Våfflorna blir lika goda kalla som varma och passar därför
perfekt som matsäck på en utflykt.
Cirka 8 tjocka lagar

2,5 deciliter mjölk
100 gram (1 påse) nymalda vallmofrön
4 ägg
50 gram rumstempererat smör
6 deciliter vetemjöl
1 tesked bakpulver

1. Koka upp mjölken med vallmofröna i och låt blandningen stå och svälla en stund.
2. Knäck äggen och sära på gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och
ställ sedan åt sidan.
3. Mät upp mjölet och blanda i bakpulvret.
4. Rör ihop äggulorna och smöret till en kräm i en rymlig bunke, sikta ned mjölet
växelvis med den avsvalnade mjölkblandningen och rör till en slät smet,
5. Vänd till slut försiktigt ned äggvitorna i smeten.
6. Grädda i våffeljärn tills laggarna blir gyllenbruna, låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar